Leoparden sover på dagen på en kraftig gren ovanför en flod, och den hängande svansen avslöjar den ofta. Säkrast ser du den i Sabi Sand, i Sydafrika, där du följer den på några meters håll, och i Samburu, i Kenya. I Tanzania letar du efter den kring Seronera, i Serengeti, sent på eftermiddagen.
Var ser du leopard på safari?

Addo Elephant National Park
Östra KapprovinsenKan ses året runt: mycket sällsynt

Amboseli nationalpark
Södra KenyaKan ses året runt: sällsynt, i utkanten av träskmarkerna

Hluhluwe-iMfolozi Park
KwaZulu-NatalKan ses året runt: skogarna i Hluhluwe, sällan sedd

Krugerparken
Nordöstra SydafrikaKan ses året runt: flodskogarna längs Sabie och Olifants, i träden

Lake Manyara nationalpark
Norra TanzaniaKan ses året runt: skogen, sällan sedd

Lake Nakuru nationalpark
Norra KenyaKan ses året runt: akaciorna med gul bark, ofta uppe i träden

Madikwe viltreservat
Nordvästra SydafrikaKan ses året runt: de klippiga kullarna i Dwarsberg

Masai Mara nationalreservat
Sydvästra KenyaKan ses året runt: flodskogarna längs Talek och Mara

Ngorongoro naturskyddsområde
Norra TanzaniaKan ses året runt: skogarna på kraterkanten och vid Lerai, sällan sedd

Nyerere nationalpark
Södra TanzaniaKan ses året runt: skogarna längs floden

Ol Pejeta Conservancy
Norra KenyaKan ses året runt: skogen vid floden, främst på natten

Pilanesberg nationalpark
Nordvästra SydafrikaKan ses året runt: klippiga kullar, sällan sedd

Ruaha nationalpark
Södra TanzaniaKan ses året runt: skogklädda raviner och flodbanker

Sabi Sand viltreservat
Nordöstra SydafrikaHögsäsong året runt: reservatets djur, som guiderna följer från tur till tur

Samburu nationalreservat
Norra KenyaHögsäsong året runt: de stora akaciorna på flodstranden

Serengeti nationalpark
Norra TanzaniaKan ses året runt: i träden

Tarangire nationalpark
Norra TanzaniaKan ses året runt: längs floden

Tsavo East nationalpark
Södra KenyaKan ses året runt: sällsynt, flodskogen längs Galana
Hur känner du igen en leopard?
Ett kattdjur på 1,4 till 1,8 meter utan svansen, lågbent och muskulöst. En hane väger 60 till 90 kg, honan är lättare. Den gulbruna pälsen har rosetter, ringformade fläckar, på sidorna och ryggen, och massiva fläckar på huvudet och benen. Geparden, som liknar den på håll, har massiva fläckar överallt, smal kropp, litet huvud och två svarta tårstreck från ögonvrån till nosen. Leoparden saknar tårstrecken och har ett brett huvud. I ett träd är det ofta den långa, hängande svansen som avslöjar den.
Leopard i bilder
Hur lever leoparden?
Leoparden lever ensam, utom under parningen och medan honan föder upp sina ungar. Den jagar på natten och i skymningen, från bakhåll, och hissar sedan upp bytet i ett träd för att skydda det mot lejon och hyenor. Reviret följer floder och klippor, där den hittar skugga och utsiktsplatser. Den klarar sig i alla miljöer, från skogen i Manyara till miombon i Ruaha, och därför finns den kvar i alla Tanzanias parker, trots att den är så svår att få syn på.
Var och när ser du leoparder på safari?
Spana efter leoparden med kikare på de tjocka akaciagrenarna ovanför floderna, där den tillbringar dagen. Bästa tiderna är sent på eftermiddagen, när den klättrar ner, och tidigt på förmiddagen, när den kommer tillbaka. En antilop uppe i ett träd eller babianer som skäller avslöjar att den finns i närheten. I Tanzania är Serengeti, kring Seronera, fortfarande den säkraste parken, och Tarangire visar den längs sina skogklädda flodstränder. I Ngorongoro och Nyerere är mötet sällsynt.
I Kenya visar Samburu den året runt, sovande i de stora akaciorna vid stranden. Vid Lake Nakuru sitter den ofta uppe i de gulbarkiga akaciorna.
I Sydafrika har leoparderna i Sabi Sand levt sida vid sida med 4x4-bilarna i årtionden. Du följer dem på några meters håll, i terrängen utanför vägarna, både dag och natt. I Krugerparken sover de i de stora träden längs floderna Sabie och Olifants. Dina bästa chanser finns i Sabi Sand och Samburu, året runt.
Är leoparden hotad?
Sedan 2016 är leoparden sårbar på IUCN:s rödlista, med minskande trend. Beståndet, som uppskattades till 700 000 på 1990-talet, har aldrig räknats exakt, så skygg är den. Den tjuvjagas för skinnet och benen, och dödas av boskapsägare vars djur den angriper. Den förlorar också sina byten där jakten på bushkött ökar. Tanzanias stora parker, med Serengeti och Nyerere i spetsen, ger den vidsträckta, orörda revir.
Vårt tips
Be din guide att spana av de kraftiga, vågräta grenarna längs floderna sent på eftermiddagen, när leoparden byter plats. Ett kadaver som hänger fast i ett träd visar att den kommer tillbaka på natten.


